ТЕХНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ МІКРОКОНТРОЛЕРІВ ТА МІНІКОМП’ЮТЕРІВ У IOT-СИСТЕМАХ - Луцак, Д. Л. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2026)
У статті розглянуто технологічні особливості використання мікроконтролерів та мінікомп’ютерів у сучасних системах Інтернету речей (IoT). Актуальність дослідження обумовлена стрімким розвитком цифрових технологій, збільшенням кількості підключених пристроїв та необхідністю створення ефективних, надійних і масштабованих апаратно-програмних платформ для збору, передавання та обробки даних. Проведено аналіз архітектурних особливостей мікроконтролерів і мінікомп’ютерів, визначено їх функціональні можливості, переваги та обмеження в контексті побудови IoT-систем різного призначення. Особливу увагу приділено дослідженню технічних характеристик сучасних мікроконтролерів, зокрема сімейств Arduino, ESP32, STM32 та інших популярних платформ. Проаналізовано роль мікроконтролерів у реалізації периферійних вузлів IoT-мереж, що забезпечують первинний збір та попередню обробку інформації. Окремо досліджено можливості мінікомп’ютерів, зокрема Raspberry Pi, Orange Pi та інших одноплатних комп’ютерів, які використовуються як локальні сервери, шлюзи передачі даних та платформи для виконання складніших алгоритмів обробки інформації. Визначено особливості використання операційних систем, мережевих сервісів, хмарних технологій та засобів віддаленого адміністрування в IoT-інфраструктурі. Наведено порівняльний аналіз технічних параметрів мікроконтролерів і мінікомп’ютерів за критеріями продуктивності, енергоефективності, вартості, масштабованості та можливостей програмної реалізації. Розглянуто основні протоколи передачі даних, а також особливості їх інтеграції з сучасними апаратними платформами. Отримані результати можуть бути використані при проєктуванні та модернізації сучасних інформаційно-керуючих систем, орієнтованих на концепцію Інтернету речей, а також для вибору оптимальних апаратних платформ залежно від вимог конкретних прикладних задач.