МЕТОДИКА ОЦІНЮВАННЯ ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ ЕЛЕКТРИЧНИХ ТА ГІБРИДНИХ АВТОМОБІЛЕЙ - Кравцов, М. M. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2026)
У роботі розглянуто основні джерела електромагнітного випромінювання низькочастотного та середньочастотного спектрів, серед яких особливу увагу приділено силовим кабелям високої напруги, тяговим інверторам, електродвигунам, перетворювачам постійного струму, зарядним модулям, а також елементам інформаційно-розважальних систем та бездротових інтерфейсів зв’язку. Проаналізовано особливості формування електромагнітних полів у різних режимах експлуатації автомобіля, включаючи запуск електроприводу, інтенсивне прискорення, рівномірний рух, рекуперативне гальмування та заряджання акумуляторної батареї. Встановлено, що найбільші значення магнітної індукції спостерігаються під час режимів із високими струмовими навантаженнями, насамперед у моменти швидкого розгону транспортного засобу. На основі аналізу експериментальних вимірювань та результатів комп’ютерного моделювання методом скінченних елементів (Finite Element Method, FEM) визначено просторовий розподіл магнітного поля в салоні автомобіля та поблизу силових вузлів. Показано, що за певних умов рівень магнітної індукції може досягати пікових значень до 35 мГс (3,5 мкТл), що потребує врахування при проєктуванні транспортних систем нового покоління. У роботі здійснено порівняльний аналіз чинних вітчизняних та міжнародних нормативних документів, які регламентують допустимі рівні електромагнітного випромінювання для людини, зокрема СанПіН, рекомендацій ICNIRP та стандартів EN IEC 62764–1. Визначено відмінності у підходах до оцінювання електромагнітної безпеки, методів вимірювання та гранично допустимих рівнів впливу. Окрему увагу приділено питанням впливу тривалого перебування людини в умовах дії слабких низькочастотних магнітних полів, що є характерними для електромобілів та гібридного транспорту. Запропоновано комплекс інженерних рішень для зниження рівня електромагнітного випромінювання та підвищення електромагнітної сумісності транспортних систем.