ПРОГРАМНЕ ТА АЛГОРИТМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНОЇ СИСТЕМИ НЕРУЙНІВНОГО КОНТРОЛЮ РЕЧОВИННОГО СКЛАДУ ЗАЛІЗОРУДНОЇ СИРОВИНИ ДЛЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОГО ПОДРІБНЕННЯ - Швець, Д. В.; Котов, І. А.; Карабут, Н. O.; Мокійчук, B. M. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2026)
У статті вирішується актуальне науково-практичне завдання підвищення ефективності переробки залізорудної сировини в умовах об'єктивного виснаження ресурсної бази та значної стохастичності хіміко-мінералогічних властивостей руд шляхом створення спеціалізованої інформаційно-вимірювальної системи для оперативного неруйнівного контролю. Продемонстровано, що існуючі підходи не здатні повною мірою забезпечити необхідну точність вимірювань. Натомість обґрунтовано доцільність комплексного застосування ядерно-фізичного та магнітометричного методів для контролю речовинного складу руд. Такий підхід нівелює недоліки окремих методів та дозволяє з високою достовірністю визначати масові частки магнітного та загального заліза, а також масу мінеральної сировини безпосередньо на конвеєрній стрічці в режимі безперервного потоку. Запропоновано архітектуру апаратно-програмного комплексу, яка забезпечує збір сигналів від первинних перетворювачів, їх обробку та алгоритмічну конвертацію на основі визначених калібрувальних співвідношень. Приділено увагу питанням забезпечення надійності, що передбачає захищену передачу опрацьованих результатів вимірювань до обчислювальної мережі підприємства. Впровадження розробленої інформаційно-вимірювальної системи оперативного неруйнівного контролю формує інформаційне підґрунтя для автоматизації керування технологічним процесом переробки залізорудної сировини. Безперервний моніторинг динаміки речовинного складу руди дозволяє своєчасно коригувати роботу засобів живлення подрібнювальних агрегатів залежно від поточних властивостей вихідної сировини. Це дозволяє запобігати переподрібненню матеріалу, оптимізує енерговитрати, мінімізує втрати корисного компонента та сприяє зниженню загальної собівартості готового концентрату.