ПОРТАТИВНИЙ ПРИЛАД ПАСИВНОГО РАДІОЧАСТОТНОГО ДЕТЕКТУВАННЯ ВІДЕОСИГНАЛУ - Івасенко, В. М.; Вдовенко, Н. В.; Руднік, А. А. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2026)
У статті представлено результати розробки портативного приладу пасивного радіочастотного детектування відеосигналу. Актуальність дослідження обумовлена зростаючою потребою у створенні доступних, портативних, енергоефективних та надійних засобів контролю й моніторингу радіочастотного середовища. Метою роботи є розробка портативного детектора, здатного сканувати частотний діапазон та ідентифікувати наявність джерел передачі відеосигналу на основі недорогих, але функціональних компонентів. В основу пристрою покладено пасивний аналіз радіочастотного спектра в діапазоні 5,8 ГГц для фіксації активності відеопередавачів. Система побудована на основі широкосмугового приймача (модуль RX5808) у поєднанні з мікроконтролером STM32 та дисплеєм. Було реалізовано алгоритм виявлення несучої частоти та обчислення сили сигналу, що забезпечує оперативне реагування на появу джерела відеосигналу у зоні дії пристрою. Ключовим етапом стала розробка та реалізація алгоритму обробки аналогового рівня сили прийнятого сигналу. Розроблений алгоритм передбачає автоматичне сканування 48 каналів у діапазоні 5,6–5,95 ГГц та вимірювання сили прийнятого сигналу. Аналоговий сигнал оцифровується за допомогою 12-бітного АЦП мікроконтролера. Оптимізація системи живлення елементами TP4056 та MT3608 забезпечує автономну роботу пристрою протягом 12 годин. Представлено повний цикл розробки: обґрунтування обраного технічного рішення, розробка структурної, функціональної та принципової електричної схем, програмного забезпечення приладу, а також проєктування друкованої плати в середовищі EasyEDA. Досягнуті показники, включаючи час реакції на виявлення сигналу до 10 секунд, демонструють високу практичну ефективність розробки в умовах реального застосування