ЕКОЛОГІЧНІ СТАНДАРТИ ЄС STAGE V: СТРУКТУРА, ТЕХНІЧНІ ВИМОГИ ТА ГЛОБАЛЬНІ НАСЛІДКИ - Защепкіна, Н. М.; Примірський, І. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2026)
У статті представлено аналіз екологічного стандарту Європейського Союзу Stage V для двигунів позашляхової мобільної техніки (Non-Road Mobile Machinery, NRMM), який став новим етапом розвитку системи екологічного регулювання промислових і транспортних викидів. У роботі розглянуто передумови запровадження стандарту Stage V, особливості його нормативної структури та відмінності від попередніх екологічних стандартів Stage IIIA, Stage IIIB і Stage IV. На відміну від попередніх стандартів, Stage V не лише суттєво знижує допустимі рівні викидів оксидів азоту та твердих частинок, а й уперше вводить нормування кількості твердих частинок (PN), що потребує використання сучасних систем очищення вихлопних газів та модернізації двигунів внутрішнього згоряння. У роботі проаналізовано структуру стандарту Stage V, його основні технічні вимоги та механізми реалізації. Розглянуто вплив стандарту на розвиток машинобудування, впровадження систем селективного каталітичного відновлення (SCR), дизельних сажових фільтрів (DPF) та електронних систем керування двигунами. Визначено, що впровадження Stage V стимулює підвищення паливної ефективності техніки, зниження екологічного навантаження та розвиток інтелектуальних систем моніторингу викидів. Особливу увагу приділено впливу стандарту на трансформацію енергетичних і виробничих стратегій у промисловості. Обґрунтовано, що Stage V виконує не лише регуляторну, а й інноваційну функцію, стимулюючи перехід до гібридних та електрифікованих силових установок, а також інтеграцію сучасних цифрових технологій у системи керування технікою. Отримані результати можуть бути використані при розробленні екологічних стратегій модернізації техніки, удосконаленні систем очищення вихлопних газів, адаптації виробничих процесів до сучасних міжнародних вимог та формуванні напрямів подальших наукових досліджень у сфері екологічно безпечних енергетичних систем.