ЗМЕНШЕННЯ ЧИСЛОВИХ МАСИВІВ У РОЗРАХУНКАХ ЗАДАЧ МАГНІТОМЕТРІЇ - Шарейко, Д. Ю.; Тодосієнко, А. М.; Мардзявко, В. А.; Руденко, А. Ю. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2026)
У статті розглянуто проблему зменшення обсягу числових масивів при розрахунках магнітних полів у магнітометрії, пов’язаних з обробкою великих експериментальних даних і значними обчислювальними ресурсами. Актуальність дослідження обумовлена необхідністю підвищення ефективності математичного моделювання та інтерпретації магнітних аномалій для пошуку і локалізації феромагнітних об’єктів природного або техногенного походження. Метою роботи є розробка підходу, що зменшує обсяг обчислювальних масивів шляхом переходу від просторового опису поля точкового джерела до його еквівалентного представлення у площині вимірювальної сітки. Проаналізовано існуючі методи апроксимації магнітного поля - дипольний, мультипольний та сферичний гармонічний аналіз - та показано, що вони потребують обробки великих масивів даних. Запропоновано модель, у якій магнітне поле локального об’єкта з власним магнітним моментом апроксимується полем точкового диполя на відстанях, більших за характерні розміри об’єкта. На основі аналітичного опису потенціалу та його похідних встановлено зв’язок між тривимірним розподілом поля та його проекціями у площині вимірювань. Використання еквівалентного розподілу вторинних джерел у вузлах сітки дозволяє зменшити розмірність задачі, скоротити кількість розрахункових параметрів та знизити вимоги до пам’яті. Результати демонструють прискорення обчислень і підвищення ефективності обробки магнітометричних даних. Підхід може застосовуватися у геофізичній розвідці, пошуку підводних або підземних феромагнітних об’єктів та автоматизованому аналізі магнітних вимірювань. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розвиток методу для складніших конфігурацій джерел та інтеграцію з сучасними чисельними алгоритмами.