Бездротові технології передачі інформації в автоматизованих системах неруйнівного контролю - Нечай, І. В.; Луцак, Д. Л.; Демiдов, І. А.; Білюк, І. С.; Зівенко, О. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2025)
У статті представлено аналіз сучасних технологій бездротової передачі інформації та їх застосування в автоматизованих системах неруйнівного контролю (НДК). Розглянуто основні без-дротові протоколи, що використовуються в промисловості, зокрема Bluetooth, Wi-Fi, UWB, GPRS, а також новітні рішення для розподілених сенсорних мереж нового покоління. Кожна технологія оцінюється за критеріями дальності, швидкості передачі даних, енергоспоживання та стійкості до перешкод, що дозволяє визначити їх доцільність для різних видів неруйнівного контролю, включаючи моніторинг стану металевих конструкцій, трубопроводів, резервуарів, елементів авіації та суднобудування, а також обладнання атомних та хімічних підприємств. Значна увага приділяється топологіям бездротових мереж, серед яких розглянуто точка-точка, зірка, багатостільникова (mesh) та кільцева. Представлено порівняння їх характеристик з точки зору надійності, масштабо-ваності, складності конфігурації та ефективності інтеграції в промислові об'єкти. У контексті не-руйнівного контролю (НК) топології визначають не лише ефективність передачі даних, але й здатність мережі забезпечувати відмовостійкість та безперервний моніторинг критичних об'єктів, де втрата зв'язку навіть на короткий час може призвести до ненадійної оцінки технічного стану. У статті показано, що правильне поєднання сучасних технологій та відповідної топології дозволяє створювати масштабовані, надійні та енергоефективні системи НК, які можуть забезпечити своєчасне виявлення дефектів, прогнозувати стан матеріалів та конструкцій, а також підвищити безпеку виробничих процесів. Крім того, використання бездротових мереж спрощує організацію дистанційного моніторингу, зменшує потребу у фізичному доступі до об'єктів та дозволяє інтегрувати дані з різних джерел у діагностичні системи.