АНАЛІЗ ВПЛИВУ ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ НА ПРОЦЕС СУШІННЯ УТФЕЛЮ - Григорчук, Г. В.; Григорчук, Л. І.; Олійник, А. П.; Кропивницький, Д. Р. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2026)
У статті представлено комплексне теоретико-прикладне дослідження процесу сушіння утфелю — побічного продукту переробки цукрових буряків, який характеризується високим вмістом вологи та складною мікроструктурою. Процес сушіння розглянуто як багатофакторну теплофізичну систему, у якій одночасно відбуваються процеси теплопередачі, масообміну та внутрішньої дифузії вологи в матеріалі. Для опису процесу сушіння розроблено математичну модель тепломасообміну, що базується на рівняннях теплового балансу та кінетики зміни вологості матеріалу в часі. Модель дозволяє оцінювати температурні поля в сушильній камері, прогнозувати швидкість випаровування вологи та визначати оптимальні режими роботи установки. На основі отриманих залежностей побудовано графічні характеристики зміни температури та вологості утфелю в процесі сушіння, а також визначено залежність швидкості переміщення сировини від кута нахилу барабана. Проведене моделювання дало змогу встановити області найбільш ефективного теплового режиму, за яких досягається мінімізація енергетичних витрат при забезпеченні необхідної кінцевої вологості продукту. Запропоновано підхід до інтелектуального керування сушаркою на основі безперервного контролю вологості утфелю та адаптивного регулювання теплового потоку. Розроблений алгоритм автоматичного керування враховує зміну фізико-механічних та мікроструктурних характеристик матеріалу під час сушіння, що дозволяє підвищити точність підтримання технологічних режимів і зменшити перевитрати енергії. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості використання запропонованих математичних моделей та алгоритмів керування для модернізації існуючих сушильних установок і розробки нових енергоефективних систем сушіння.