Огляд динамометричних методів контролю технічного стану штангових глибинно-насосних установок - Зікратий, В. С.; Штаєр, Л. О. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2025)
У статті наведено огляд сучасних динамометричних методів контролю технічного стану штангових глибинно-насосних установок (ШГНУ), які є ключовими елементами механізованого видобутку нафти. Метою роботи є систематизація існуючих методів діагностики ШГНУ, узагальнення їх ефективності та визначення ключових тенденцій розвитку для підвищення надійності та безпеки експлуатації нафтових свердловин. Розглянуто теоретичні основи динамометрії, наведено типові дефекти, що проявляються у формах динамограм, та основні параметри з відповідними давачами для контролю технічного стану ШГНУ. Вказано етапи аналізу динамограм, розглянуто основні підходи: класичні, методи аналітичного моделювання, цифрові алгоритми розпізнавання, а також застосування машинного навчання. Визначено переваги та обмеження кожного підходу. Проведено систематизацію сучасних підходів до обробки даних із застосуванням комп’ютерних систем та інтелектуальних технологій, включаючи методи машинного навчання для автоматичного розпізнавання типових дефектів і відхилень у роботі ШГНУ. Запропоновано класифікацію методів за способом збору та опрацювання даних. Підкреслено перспективність розвитку гібридних методів діагностування стану ШГНУ, які поєднують як математичне моделювання, так і методи машинного навчання. Узагальнено проблемні моменти сучасного стану діагностування ШГНУ за динамограмами у: необхідності стандартизації методів збору та обробки динамограм; побудові універ- сальних навчальних вибірок для ШІ-моделей; поєднанні класичних і сучасних методів у гібридні системи; інтеграції результатів діагностування у системи керування видобутком у режимі реального часу. Перспективним напрямом визначено створення централізованих сховищ даних (DataLake) для накопичення динамограм у різних форматах з подальшим застосуванням інтелектуальних алгоритмів. Врахування сучасних тенденцій щодо збору та опрацювання даних в динамометричних методах створює передумови для вдосконалення існуючих систем підтримки прийняття рішень у нафтовидобутку.