КОМПЛЕКСНА МЕТОДИКА АНАЛІЗУ ТА РОЗВ’ЯЗАННЯ НЕСТРУКТУРОВАНИХ БАГАТООБ’ЄКТНИХ ПРОБЛЕМ: ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ТА ПРАКТИЧНА АПРОБАЦІЯ - Леонтьєва, В. В.; Кондратьєва, Н.О. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2025)
Об’єктом дослідження виступають неструктуровані якісно визначені багатокритеріальні проблеми системного аналізу, математичного моделювання та прийняття рішень. Метою роботи є розробка та обґрунтування комплексної методики аналізу та розв’язання неструктурованих якісно визначених багатокритеріальних проблем, що забезпечує можливість проведення ефективного аналізу та прийняття рішень в умовах високого рівня невизначеності, характерного для складних систем різної фізичної природи. Виконано розробку комплексної методики аналізу та розв’язання неструктурованих багатокритеріальних проблем, яка інтегрує системний аналіз та експертні методи, забезпечуючи ефективне перетворення якісних суджень у кількісні оцінки з урахуванням нерівномірної компетентності експертів за окремими критеріями, мінімізуючи при цьому вплив суб’єктивних факторів та забезпечуючи об’єктивну оцінку складності досліджуваної проблемної ситуації, що дозволяє вийти на якісно новий рівень точності та надійності при розв’язанні задач, здійснювати адекватне планування ресурсів та прогнозувати потенційні методологічні ризики ще на початковому етапі дослідження. Ключовими особливостями методики є: диференційоване зважування компетентності експертів, введення об’єктивної метрики складності проблеми (індекс складності), побудова математичної моделі інтегральної оцінки якості та ітеративний характер з можливістю адаптації. Методика складається з п’яти основних етапів: ідентифікація та структурування проблеми, збір експертних знань та оцінка компетентності, перетворення даних та побудова моделей, аналіз моделей і виведення рішення, валідація та інтерпретація результатів. Практична апробація методики здійснена на прикладі оцінки якості керамічного підшипника для високошвидкісного шпинделя прецизійного верстату. Результати дослідження демонструють ефективність методики для розв’язання технічних проблем у машинобудуванні, оцінювання інноваційних матеріалів та технологій, оптимізації виробничих процесів та управління ризиками складних інженерних систем.