МЕТОД КОНТРОЛЮ МЕТАЛЕВИХ ВКЛЮЧЕНЬ У СИРОВИНІ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ КЕРАМІЧНИХ ВИРОБІВ - Заміховський, Л. М.; Левицький, І. Т. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2012)
Розглянуто актуальну проблему контролю металевих включень у сировині для виготовлення керамічних виробів. Запропоновано метод контролю металевих включень на основі скануючого сигналу. Обґрунтовано застосування для обробки скануючого сигналу цифрових хвилевих фільтрів. Наводяться результати дослідження обчислювальної точності схеми на основі цифрового хвилевого фільтру з метою застосування в системі контролю металевих включень та дослідження пасивного RLC−кола другого порядку, яке виконує роль фільтра Чебишева. За порівняльну характеристику цифрового і аналогових фільтрів обрано перехідну характеристику фільтрів як реакцію на функцію Хевісайда. Встановлено, що похибка цифрового хвилевого фільтру обернено пропорційна частоті дискретизації і зростає із збільшенням частоти зрізу фільтра.