АНАЛІЗ ПРИЧИН ВИНИКНЕННЯ ДЕФЕКТІВ ГНУТИХ ПРОФІЛІВ - Курандо, О. І.; Сєвєврін, О. Ю.; Плєснецов, С. Ю.; Плєснецов, Ю. О.; Комар, А. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2025)
У статті розглянуто актуальну проблему забезпечення якості гнутих профілів, які широко використовуються у різних галузях промисловості. Проаналізовано основні типи дефектів, що виникають у процесі профілювання, такі як геометричні відхилення, втрата стійкості, пошкодження поверхні, зміни механічних властивостей тощо. Визначено ключові фактори, що спричиняють появу цих дефектів, включаючи неоптимальні режими та схеми формоутворення, нестабільність властивостей матеріалу та неточності налаштування обладнання. Особливу увагу приділено огляду сучасних наукових досліджень та розробок, спрямованих на вирішення проблем дефектоутворення та підвищення точності процесу профілювання. Розглянуто підходи, що базуються на впровадженні систем моніторингу параметрів процесу та якості готової продукції, оптимізації технологічних режимів, а також застосуванні інтелектуальних систем управління на основі машинного навчання та цифрових двійників. Особливий акцент зроблено на застосуванні методів штучного інтелекту та машинного навчання для прогнозування поведінки матеріалу в процесі прокатки, оптимізації технологічних параметрів та мінімізації дефектів. Детально розглянуто приклади використання нейронних мереж різних архітектур (зокрема згорткових та рекурентних) для точного передбачення кінцевої геометрії профілю та величини пружного повернення. Проаналізовано можливості застосування еволюційних алгоритмів (таких як Bat Algorithm) у поєднанні з регресійним аналізом (наприклад, Support Vector Regression) для оптимізації режимів прокатки з метою досягнення мінімального пружного повернення та максимальної відповідності заданим розмірам. Результати проведеного аналізу підкреслюють значний потенціал використання сучасних інформаційних технологій для покращення якості гнутих профілів, підвищення ефективності виробництва та зменшення відсотка браку.