АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ МАГІСТРАЛЬНИХ ГАЗОПРОВОДІВ - Лютак, І. З.; Лютак , З. П. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2025)
У роботі запропоновано концепцію автоматизованої системи контролю технічного стану магістральних газопроводів, що функціонує в умовах складного гірського рельєфу. Система базується на комплексному застосуванні тензометричних і ультразвукових методів діагностики напружено-деформованого стану (НДС) металу трубопроводів. Використано математичну модель акустопружності для розрахунку величин напружень на основі зміни швидкості поширення ультразвукових хвиль у матеріалі. Модель використовує узагальнений закон Гука для опису зв’язку між напруженнями та деформаціями, дозволяючи визначати компоненти тензора напружень через швидкості поздовжніх і поперечних ультразвукових хвиль. Для верифікації моделі проведено лабораторні дослідження зразків сталі марки Х60 на розривній машині з поетапним навантаженням і вимірюванням деформацій за допомогою тензодатчиків та ультразвукових перетворювачів. Експерименти із застосуванням розривної машини Р-50 підтвердили високу точність ультразвукового методу порівняно з тензометричним, особливо на початкових етапах деформування. Результати досліджень показали високу відповідність між розрахунковими та експериментальними даними, зокрема за ультразвуковим методом, що дозволило підтвердити його доцільність для використання в умовах експлуатації магістральних газопроводів. Представлено структурну схему автоматизованої системи, адаптованої до пунктів катодного захисту. Практична реалізація включає розробку системи з тензодатчиками та ультразвуковим пристроєм СІГМА, що працює за принципом автоциркуляції частоти, підвищуючи точність вимірювань. Система інтегрована з станціями катодного захисту, що дозволяє передавати дані в реальному часі на диспетчерський пункт. Запропонований підхід