ПІДВИЩЕННЯ ТОСНОСТІ ВИМІРЮВАННЯ ЛІНІЙНИХ РОЗМІРІВ МІКРО ДЕФЕКТІВ В ДЕТАЛЯХ З ОПТИЧНО ПРОЗОРИХ МАТЕРІАЛІВ ЗА ДОПОМОГОЮ ТЕЛЕВІЗІЙНИХ ЗАСОБІВ - Маслов, В. П. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2012)
Проведено дослідження факторів, які визначають точність вимірювання лінійних розмірів за допомогою телевізійних інформаційно−вимірювальних систем. Виконана класифікація підходів до оцінки похибки вимірювання лінійних розмірів. Показано, що геометричним підходом доцільно користуватись переважно для отримання оціночних значень похибки вимірювання, наприклад, в лабораторних умовах при використанні еталонних джерела. Використання просторово−частотного підходу цілком прийнятне тільки для оцінки потенційних значень. Реальна точність вимірювання лінійних розмірів за допомогою телевізійних інформаційно−вимірювальні системи обумовлюється характеристиками приладу, контрастом на об’єкті, умовами роботи. Показано, що точність вимірювання лінійних розмірів можна збільшити за рахунок спеціальної методики формування сигналу, яка використовує умовну дискретизацію функції освітленості в межах піксела.