РОЗРОБКА НАПІВАВТОМАТИЧНОЇ СИСТЕМИ АЕРОЗОЛЬНОГО МАСКУВАННЯ ДЛЯ НЕ СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО ВІЙСЬКОВОГО ТА ЕВАКУАЦІЙНОГО ТРАНСПОРТУ - Некрасов, С. С.; Довгополов, А. Ю.; Колесник, В.О.; Лупирь, В. В.; Дегтярьов, І. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2024)
Актуальність даного дослідження, зумовлена великими втратами військами, особового складу від FPV дронів та безпілотних літальних апаратів противника, під час ведення активних бойових дій. Застосування такого виду озброєння, не дозволяє проводити швидку евакуацію поранених бійців з поля бою та призводить до незворотних втрат особового складу. Задача підвищення рівня захисту військовослужбовців та військових медиків силами і засобами інженерної підтримки, їх маскування табельними та не стандартними маскувальними комплектами, в умовах ведення бойових дій – є досить актуальною задачею, адже її вирішення дозволяє зберегти життя бійців. У зв’язку з цим, дана стаття спрямована на вирішення зазначеної проблеми, шляхом розробки нової напівавтоматичної системи аерозольного маскування для не спеціалізованого військового та евакуаційного транспорту, який широко використовується в умовах ведення сучасних бойових дій. Запропонована авторами система аерозольного маскування, може встановлюватись на будь який транспортний засіб, який використовується для перевезення особового складу чи для евакуації поранених, шляхом її швидкої інтеграції в конструкцію транспортного засобу. У статті представлено детальний опис конструкції створеної системи аерозольного маскування, а також зазначено основні її переваги перед вже існуючими стандартними системи які широко використовуються в Збройних силах України. Оскільки ті системи які знаходяться на озброєні ЗСУ є морально застарілими та дорогими у виготовлені, виникає потреба в створені нових не дорогих, але у свою чергу, високо ефективних засобах аерозольного маскування. Матеріали статті мають практичну значимість для командування військ, оскільки застосування запропонованих методів маскування сприятиме підвищенню їхньої живучості в умовах бойових дій та зниженню втрат від атак безпілотних літальних апаратів і FPV дронів.