ОСНОВНІ АСПЕКТИ РЕМОНТУ ТА КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ПІДЗЕМНИХ ТРУБОПРОВОДІВ - Крижанівський, Є. І.; Полутренко, М. С.; Іткін, О. Ф.; Марчук, О. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2012)
Висвітлено основні аспекти реконструкції, ремонту та контролю магістральних трубопроводів. Показано, що важливою технологічною проблемою є виконання операцій по видаленню пошкодженого ізоляційного шару та підготовки поверхні в ході реконструкції, ремонту та контролю трубопроводів. Виділено асоціати бактерій чотирьох фізіологічних груп з пошкоджених праймерів магістральних газопроводів, прокладених в регіонах І, ІІ і ІІІ. Визначено їх якісний та кількісний склад. Встановлено, що домінантом в асоціації виділених бактерій виступають ДНБ бактерії, що вказує на інтенсивність протікання процесів денітрифікації в умовах підземного середовища, в результаті яких руйнується не тільки захисне ізоляційне покриття, але й праймер. З метою скорочення витрат на виконання ремонтів трубопроводів при одночасному підвищенні продуктивності та якості контролю і ремонтних операцій запропоновано інноваційне рішення зняття локалізовано незруйнованої ізоляції та пошкодженого праймера з участю бактерій – деструкторів. Контроль за якістю підготовленої поверхні для нанесення ізоляційного покриття, товщини покриття та адгезії покриття до металу труби проводився метрологічно атестованими приладами фірми Elcometer.