МЕТОДОЛОГІЧНА МАТРИЦЯ ЗАПОБІГАННЯ MITM-АТАКАМ У СТРАТЕГІЧНИХ ТА ЦИВІЛЬНИХ ІНФРАСТРУКТУРАХ - Шкітов, A. А.; Бузоверя, Н. Г.; Стадніченко, О. А.; Мажуга, К. М.; Гуменюк, Т. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2024)
За сучасних умов кіберзагроза є однією з найбільших сучасних проблем для бізнесу, організацій і звичайних користувачів Інтернету. З кожним роком частота й складність кібератаки зростають, що підтверджують статистичні дані за останні роки. таким чином, починаючи з 2020 року, відзначено значний сплеск кіберзлочинності, зокрема через атаки на розподілені інформаційні системи. Особливу загрозу становлять атаки типу «Man-in-the-Middle» (MITM), які дозволяють зловмисникам отримувати доступ до конфіденційної інформації як корпоративних систем, так і користувачів персональних даних. Методом дослідження є аналіз видів MITM-атак, їх методики проведення, а також розробка рекомендацій щодо запобігання таким загрозам. Дослідження базується на методах аналізу та опису. У ході роботи відзначаються основні типи MITM-атак, описані їх механізми дії та вплив на інформаційну безпеку. У результатах запропоновано низку методів і рекомендацій щодо протидії цим атакам, які охоплюють як технічні, так і організаційні аспекти. Запропоновані методи спрямовані на забезпечення високого рівня захисту комп’ютерних мереж, зокрема шляхом використання сучасних технологій шифрування, двофакторної автентифікації та системи виявлення аномалій у мережевому трафіку. Результати дослідження можуть бути корисними для адміністраторів безпеки, розробників програмного забезпечення та звичайних користувачів, які хочуть підвищити безпеку своїх даних, особливо в контексті використання публічної мережі Wi-Fi. Практичне значення отриманих результатів уможливлюється при можливості використання пропонованих рекомендацій для підвищення захисту комп’ютерних мереж, зниження ризику реалізації MITM-атаки та розробки більш ефективного програмного забезпечення для забезпечення інформаційної безпеки.