МЕТОДИЧНІ АСПЕКТИ КАЛІБРУВАННЯ ЗАСОБІВ ВИМІРЮВАЛЬНОЇ ТЕХНІКИ ГЕОМЕТРИЧНИХ ВЕЛИЧИН - Кепещук, Т. В.; Пастущин, Л. Б. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2024)
Метою даної роботи є розроблення процедури калібрування засобів вимірювальної техніки (ЗВТ) геометричних величин, зокрема мікрометрів та індикаторів лінійних переміщень (індикаторів), що передбачає, серед іншого, складання модельного рівняння (математичної моделі), формування бюджету та оцінювання невизначеності результатів вимірювання. Забезпечення єдності та метрологічної простежуваності результатів вимірювання – одне з основних завдань калібрувальних лабораторій під час калібрування засобів вимірювальної техніки. Калібрування засобів вимірювальної техніки здійснюється відповідно до методик калібрування. Впровадження міжнародних документів, що регламентують акредитацію та діяльність калібрувальних лабораторій передбачає можливість цими лабораторіями розробляти власні (нестандартизовані) методики калібрування засобів вимірювальної техніки з подальшою їх валідацією (оцінюванням придатності до застосування). Якщо замовник не вказує метод (методику), який необхідно застосовувати під час калібрування засобу вимірювальної техніки, то рекомендується застосовувати відповідні методи (методики), опубліковані у міжнародних, регіональних чи національних стандартах, або видані авторитетними технічними організаціями, або видані у відповідній науковій літературі чи журналах, або ті, що зазначаються виробником обладнання. У роботі наведено методи та засоби, процедуру проведення калібрування мікрометрів та індикаторів лінійних переміщень, визначення метрологічних характеристик зазначених засобів вимірювальної техніки, складання математичної моделі, формування бюджету та оцінювання невизначеності вимірювання за результатами калібрування. Наведений матеріал надає практичні рекомендації калібрувальним лабораторіям щодо розроблення нестандартизованих методик калібрування засобів вимірювальної техніки геометричних величин, зокрема мікрометрів та індикаторів лінійних переміщень.