ЗАДАЧІ СТВОРЕННЯ ТА КРИТЕРІЇ УПРАВЛІННЯ БЕЗЕКІПАЖНОГО НАДВОДНОГО КАТЕРА ДЛЯ ПРИРОДООХОРОННИХ МІСІЙ НА МІЛКОВОДНИХ МОРСЬКИХ АКВАТОРІЯХ - Надточій, В. А.; Бурунін, А. П. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2024)
Задачі створення безекіпажного надводного катера як об’єкта керування сформульовано та обґрунтовано з позицій зовнішнього і внутрішнього проєктування. Зовнішнє проєктування містить задачі, які забезпечують відповідність катера експлуатаційним вимогам, а внутрішнє проєктування містить задачі його проєктування як інженерного автоматично керованого об’єкта. До головних задач зовнішнього проєктування віднесено множину природоохоронних задач, які має розв’язувати безекіпажний надводний катер як агент берегового центру керування, та множину загальних експлуатаційних характеристик майбутнього катера як об’єкта автоматичного керування. Показано, що обґрунтування технічних характеристик катера та обґрунтування переліку і технічних характеристик його приладового та інструментального обладнання утворює окрему прикладну наукову задачу. Її розв’язок пропонується на основі застосування системного підходу, який передбачає врахування взаємного впливу усіх значущих складових новостворюваного катера на його архітектурно-конструктивний тип, енергетичне та інформаційне забезпечення, рівень автоматизації та комунікаційні можливості як морського робота, а також передбачає врахування низки експлуатаційних характеристик катера. У результаті отримано послідовність операцій конструктора-системотехніка щодо проєктування безекіпажного надводного катера, яка утворює інформаційну базу для формування переліку природоохоронного обладнання катера. До результатів зовнішнього проєктування катера також віднесено розроблений повний перелік обладнання, призначеного для виконання природоохоронних задач, та генеральна множина основних робіт, направлених на розв’язок задач зі створення катера. До головних задач внутрішнього проєктування віднесено генеральну множину основних робіт, направлених на розв’язок задач з інженерного проєктування катера, яка містить етапи дослідницького, ескізного, технічного і робочого проєктування катера. В основу процесу внутрішнього проєктування покладено системний підхід, який передбачає врахування взаємного впливу усіх значущих складових новостворюваного інноваційного технічного об’єкта, що проектується. У результаті запропоновано «рівняння існування» безекіпажного надводного катера за чотирма групами критеріїв: мас і об’ємів катера, енергетичного балансу та балансу інформаційних потоків катера, а також комплексного критерію ефективності застосування катера за призначенням. Результати досліджень утворюють інформаційне підґрунтя для створення безекіпажного природоохоронного катера як об’єкта керування, що призначений для досліджень внутрішніх водойм та приморських акваторій держави.