ОГЛЯД СУЧАСНИХ ЗАСОБІВ ТА СИСТЕМ ДЛЯ АВТОМАТИЧНОГО КАЛІБРУВАННЯ ОБЛАДНАННЯ - Колєсниченко, А. О.; Плєснецов, С. Ю.; Плєснецов, Ю. О. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2024)
Задачі автоматичного калібрування та налаштування систем є поширеними та виникають у багатьох сферах, у тому числі метрологічного спрямування. У роботі наведено загальний аналіз елементів системи стандартизації України, спрямованих на регулювання задач калібрування метрологічного обладнання. Виконано аналіз українських та зарубіжних інформаційних джерел щодо калібрування метрологічного обладнання, а також калібрування інших систем, підходи до яких можуть бути застосовані у вирішенні задачі автоматизації калібрування метрологічного (вимірювального, контрольно-діагностичного) обладнання. Визначено, що в Українських джерелах задача автоматизації процесу або процедури калібрування зустрічається мінімально, і в основному у контексті зарубіжних досліджень, в той час як українські дослідники здебільшого зосереджені на окремих споріднених задачах, таких як віддалені телеметрія та керування метрологічним обладнанням. Розглянуті зарубіжні джерела щодо задачі автоматичного, автоматизованого калібрування приладів, систем, тощо. Відзначено дві основні дихотомії напрямків роботи зарубіжних дослідників у контексті задачі калібрування, а саме: нейромережеве – алгоритмічне (недетермінистичне - детерміністичне), абстраговане до узагальнених систем – спеціалізоване до безпосередньої реалізації. Оскільки задача калібрування є широкою, розглянуті джерела охоплюють більш ніж виключно безпосереднє метрологічне застосування задачі калібрування. Розглянуті джерела також включають задачі калібрування програмних та електронних систем неметрологічного призначення. Виявлені методи та рішення для систем калібрування, автоматизації калібрування, реалізовані у формі алгоритмів, приладів, нейромереж, застосовані до приладів, сенсорів, програмних середовищ, тощо.