ВПЛИВ ШВИДКІСНОГО РЕЖИМУ ПРОФІЛЮВАННЯ НА ЯКІСТЬ ГНУТИХ ПРОФІЛІВ - Сєвєрін, О. Ю.; Плєснецов, Ю. О.; Плєснецов, С. Ю. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2024)
У дослідженні детально проаналізовано швидкісний режим формування гнутих профілів відкритого типу з акцентом на зміні обертових швидкостей точок осьового перерізу валків залежно від співвідношення їхніх діаметрів і відстаней до основного діаметра нижнього валка. Було виявлено, що різниця між діаметрами валків, зокрема випадки, коли верхній валок має більший діаметр, ніж нижній, суттєво впливає на швидкісний режим процесу. При цьому зміщення робочого рівчака до нижнього валка, що супроводжується підгинанням елементів профілю до осі, призводить до зниження середньої швидкості профілювання. Це відкриває перспективу для детальнішого вивчення параметрів, таких як висота калібру та напрямок підгинання, з метою оптимізації швидкісного режиму. Швидкісний режим є вирішальним фактором, що впливає на цілу низку характеристик процесу та кінцевого продукту. Зокрема, від нього залежить якість поверхні профілів, рівень зносу валків, енергетичні витрати та розподіл обертових моментів між валками. Тому правильний підбір діаметрів і співвідношень валків, а також оптимальне розташування калібрів у профілебудівному обладнанні мають першочергове значення для забезпечення стабільного та якісного кінцевого результату. Дослідження також охопило аналіз конструктивних і технологічних аспектів швидкісного режиму, зокрема вплив тертя, стоншення металу та рівномірності обертання валків на загальну ефективність процесу. Виявлено, що врахування цих факторів сприяє вдосконаленню існуючих технологій профілювання, знижує виробничі втрати та сприяє створенню продукції високої якості. Таким чином, результати дослідження мають значення для модернізації обладнання, оптимізації виробничих процесів і підвищення конкурентоспроможності продукції на ринку.