СИСТЕМА ОСВІТЛЕННЯ ВИРОБНИЧОГО ПРИМІЩЕННЯ КОМБІНОВАНОГО ТИПУ - Артюх, Н. І.; Єлісєєв , М. Ю. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2024)
В ході дослідження проведено аналіз літературних джерел, що стосуються проблеми автономних систем освітлення на основі відновних джерел енергії. Здійснено аналіз законодавчої бази стосовно політики енергозбереження в Україні. Розглянута проблематика енергопостачання виробничих приміщень в умовах недостатнього генерування електроенергії та запропонований варіант енергопостачання, який базується на використанні “зеленої” енергетики: сонячної, вітрової енергії та п'єзоелектрики з можливістю отримання резервного живлення від загальної системи енергопостачання у разі недостатнього генерування за допомогою альтернативних джерел електричної енергії. Запропоновано систему освітлення виробничих приміщень за допомогою світлодіодних джерел світла. Спроєктовано ефективну систему робочого та місцевого освітлення приміщення, і вказано план розташування світлових пристроїв і обрано їх електричні характеристики. Для запобігання занадто частому спрацюванню фотореле пропонується використовувати світильники місцевого освітлення з димерним регулюванням, за допомогою яких можна збільшувати освітленість робочого місця у необхідному діапазоні, запобігаючи таким чином спрацюванню фотореле і вмиканню світильників загального освітлення на повну потужність. Для накопичення електричної енергії, яка не буде спожита для виробничих потреб, запропоновано використати акумуляторні пристрої з інтелектуальним керуванням, так звані зарядні станції. Запропоновано рішення для системи живлення аварійного освітлення. Для функціонування системи евакуаційного, чергового та охоронного освітлення пропонується застосовувати світильники, що акумулюють світло протягом дня або протягом періоду освітлення виробничого приміщення за допомогою загальної системи освітлення.