КОМП’ЮТЕРИЗОВАНА IOT-СИСТЕМА КЕРУВАННЯ ТОКАРНИМ ВЕРСТАТОМ - Хода, В. М.; Стадніченко, О. А.; Некрасов, С. С.; Рожков, М. О.; Бузоверя, Н. Г. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2024)
Метою даної статті є аналіз комп’ютеризованої системи керування токарним верстатом на основі технології Інтернету речей з метою виявлення її можливостей, переваг та потенційних обмежень. Стаття спрямована на визначення оптимальних шляхів впровадження та використання такої системи для підвищення ефективності виробничого процесу на токарних верстатах. Методами дослідження є емпіричний аналіз роботи автоматизованих систем керування токарними верстатами, теоретичний синтез компонентів системи автоматичного керування, а також комп’ютерне моделювання для візуалізації процесів взаємодії між компонентами привода та системою керування. Аналіз передбачає використання технологій Інтернету речей для збору та передачі даних, а також інтеграцію з SCADA-системами для віддаленого моніторингу та керування. Додатково використовується параметрична оптимізація для вдосконалення ефективності системи. У роботі проаналізовано та вдосконалено систему автоматичного керування приводом подачі токарного верстата, що дозволило підвищити ефективність та точність керування. Проведено параметричну оптимізацію системи, розроблено web людино-машинний інтерфейс, що забезпечує можливість віддаленого керування та моніторингу виробничого процесу. Наукова новизна роботи полягає у використанні технології Інтернету речей для автоматизації керування приводом подачі токарного верстата. Впровадження сучасних технологій передачі даних та SCADA-системи додають нові можливості для віддаленого керування та моніторингу виробничого процесу. Практична цінність роботи полягає у створенні вдосконаленої автоматизованої системи керування, яка може бути впроваджена у виробничий процес для підвищення ефективності та точності обробки на токарних верстатах. Система забезпечує інтеграцію з іншими автоматизованими системами та технологіями Інтернету речей, що розширює її функціональні можливості та області застосування.