ПРОГНОЗУВАННЯ ЯКОСТІ ПРОГРАМНИХ ЗАСОБІВ НА ОСНОВІ АНАЛІЗУ ЯКОСТІ ВИМОГ - Кузь, М. В.; Незамай, Б. С.; Ровінський, В. А.; Подубинська, Н. Д. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2023)
Оцінка якості програмного забезпечення є важливою складовою частиною його розробки з метою як забезпечення останньої так і обґрунтованого порівняння програм чи їх версій. В даний час оцінка якості програмного забезпечення базується на цілому ряді міжнародних стандартів. При цьому, як правило, використовуються методи експертного оцінювання на основі метричного підходу оцінки якості програмних засобів. Прогнозування характеристик якості програмних засобів це наступний крок забезпечення якості, що має дозволити як одержати обґрунтовані досяжні характеристики якості, так і служити, наприклад, для маркетингових досліджень. У роботі розглянуто існуючі підходи до прогнозного моделювання характеристик якості програмних засобів. Проаналізовано фактори, які визначають прогноз якості програмних засобів. Встановлено, що одним із основних факторів, які визначають якість розроблюваного продукту є якість вимог до нього. Запропоновано метод прогнозування характеристик якості програмних засобів на основі характеристик якості вимог. Характеристики якості вимог встановлюються на етапі тестування (верифікації) вимог. Вихідними даними, від яких відштовхується прогнозна модель, є характеристики якості, що одержуються методом історичних аналогій. Прогнозна модель передбачає просту лінійну залежність впливу характеристик вимог на прогнозовані характеристики програмного засобу, але при цьому враховується кількість вимог (величина проекту) та їх класифікація. Фактично, метод прогнозування полягає у встановлені впливу оцінки характеристики якості вимог на характеристики якості майбутнього проекту, і здійснюється методом експертного оцінювання. Одержані значення можуть бути використані як для обґрунтування досяжних характеристик якості, так і для покращення “зворотніх зв’язків” з замовниками для покращення вимог до проекту.