РОЗРОБКА АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИМ ПРОЦЕСОМ ВИРОБНИЦТВА ЕТИЛЕНУ - Борин, В. С.; Головач, І. Р.; Ікалюк , А. А. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2022)
У даній роботі створено проектне рішення та втілено ієрархічне керування етиленовим реактором із структурою керування на двох рівнях автоматизації. Розроблено автоматизовану систему управління технологічним процесом піролізу етилену, програму керування, яка включає математичне моделювання процесу запуску печі при відмінних технологічних параметрах, реалізацію алгоритму управління. Він є складним і реакції крекінгу не піддаються завжди повному контролю тому рекомендовано нову схему керування цим процесом та випробувано автоматизовану систему керування процесом виготовлення етилену. Проведено аналіз та вдосконалення процесу піролізу. Спроектовано та реалізовано ієрархічне рішення управління етиленовим реактором із структурою управління на двох рівнях автоматизації. Використано середовище моделювання Matlab Simulink, яке допомогло перевірити ефективність, захищену даними алгоритмами управління. Отримано результати моделювання для випадку, коли амплітуда опорного сигналу для контуру регулювання пари становить третину амплітуди еталонного сигналу для контуру управління бензином. Розглянуто основні процеси під час піролізу етилену. Це забезпечило якісне керування процесом піролізу з більшим виходом етилену. Судячи з відстеження видно, що контролер забезпечує відхилення сигналів збурень ступінчастого типу, що подаються на вихід системи. Отримано відповідне числове подання даних алгоритмів управління для того, щоб мати можливість реалізувати їх на пристрої фізичної обробки. Використано Poles Placement Method, щоб з'ясувати параметри контролера, які могли б забезпечувати необхідні властивості відслідковування та регулювання для систем із замкнутим циклом. Порівнявши алгоритм управління RST з класичним алгоритмом управління ПІД ми зупинились на першому тому, що він дозволяє накладати різні характеристики відстеження та регулювання, також він може призвести до надійного алгоритму управління, який, беручи до уваги робочий контекст, є дуже важливим.