ФОРМУВАННЯ ВИМОГ ДО МЕТОДИКИ ПРОДОВЖЕННЯ СТРОКУ СЛУЖБИ ЗАКРИТИХ ДЖЕРЕЛ ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЕННЯ - Берестов, Р. В.; Гоц, Н.Є. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2021)
Сьогодні в різних сферах господарки України використовуються джерела іонізуючого α-, β-, та γ- випромінення. Строк їх служби встановлюється виробником з моменту їх виготовлення та визначає тривалість використання джерела іонізуючого випромінення. Згідно чинного законодавства України відпрацьовані джерела іонізуючого випромінення, у яких закінчився строк служби, підлягають передачі до спеціалізованих підприємств з поводження з радіоактивними відходами та утилізації. У разі підтвердження факту збереження радіаційних характеристик, герметичності та відсутності дефектів та їх ознак на закритому джерелі іонізуючого випромінення, його строк служби може бути продовжений. Але законодавство не регламентує умови продовження строк служби, та як наслідок тривалості їх експлуатації. Метою цієї статті є формування вимог до методики продовження строку служби закритих джерел іонізуючого випромінення. Для цього в статті авторами були вирішені такі завдання: проведений огляд джерел іонізуючого випромінення та їх використання в промисловості; сформовано загальну класифікацію іонізуючого випромінення за різними класифікаційними ознаками; проведений аналіз робіт, які впливають на встановлення терміну використання джерел іонізуючого випромінення; розроблено загальні вимоги та алгоритм методики продовження строку служби джерел іонізуючого випромінення. Встановлення строку служби виробником з моменту виготовлення джерела іонізуючого випромінення, відбувається за умови його відповідності своєму призначенню та основним технічним вимогам стандартів та вимогам до герметичності його конструкції, яка за належних умов експлуатації має забезпечувати радіаційну безпеку в місцях експлуатації та зберігання джерела. Оцінювання відповідності джерел іонізуючого випромінення відбувається згідно вимог «Технічного регламенту закритих джерел іонізуючого випромінювання». Метрологічна перевірка джерел іонізуючого випромінення відбувається відповідно до вимог затвердженої «Методики калібрування джерел іонізуючого випромінення» шляхом визначення таких метрологічних характеристик як активність джерела іонізуючого випромінення, потік частинок в куті 2π та питомої або об'ємної активності. В статті авторами сформовані вимоги та запропонований алгоритм методики продовження строку служби джерел іонізуючого випромінення на основі опрацювання результатів їх калібрування з використанням контрольних карт. Використання методу контрольних карт дає змогу не тільки прийняти рішення про продовження експлуатації та строку служби джерела іонізуючого випромінення, але й визначити тривалість продовженого строку служби джерела.