МЕТОДИ ПРОГНОЗУВАННЯ ТА ОПЕРАТИВНОГО ВИЯВЛЕННЯ НАФТОГАЗОВОДОПРОЯВІВ ПРИ БУРІННІ СВЕРДЛОВИН - Шавранський, М. В.; Кучмистенко, О. В.; Шавранський, В. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2021)
Проведено аналіз методів прогнозування та оперативного виявлення нафтогазоводопроявів з метою застосування автоматичних приладів контролю окремих параметрів, як засобів для виявлення аварійних ситуацій пов’язаних з нафтогазоводопроявами в процесі буріння нафтогазових свердловин. Проте технологічні та теоретичні дослідження, доводять, що використання одного параметра, нехай навіть найінформативнішого, не завжди дозволяє однозначно оцінити ситуацію, що склалася. В більшості випадків для цього необхідний одночасний контроль декількох параметрів, їх співставлення та аналіз тенденцій їх змін. Така задача може розв’язуватися шляхом створення автоматичних систем контролю процесу буріння та виявлення нафтогазоводопроявів і інших ускладнень. Методи виявлення та запобігання нафтогазоводопроявів відносяться до оперативного керування і тому повинні базуватися на оперативній інформації, яку безперервно отримують за допомогою датчиків. Причому ефективність їх буде високою в тому випадку, якщо забезпечується досить висока гарантія виявлення дійсного ускладнення (нафтогазоводопроявів) при мінімумі хибних спрацювань. Ця умова може бути забезпечена при використанні дуже великого об’єму інформації, значна частина яких може бути отримана оперативно, використовуючи різні методи прогнозування та оперативного виявлення нафтогазоводопроявів, які проаналізовані в статті.