ОПТИМІЗАЦІЯ КЕРУВАННЯ РЕЖИМАМИ РОБОТИ ГАЗОТРАНСПОРТНОЇ СИСТЕМИ З ВИКОРИСТАННЯМ ПСГ - Чернова, О. Т.; Грудз, В. Я.; Грудз, Я. В.; Якимів, М. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2021)
Системи газопроводів «Союз», «Уренгой-Помари-Ужгород» і «Прогрес» утворюють основу транзитної трансукраїнської системи трубопровідної мережі. Складна газотранспортна система містить ряд газопроводів, що утворюють лінійну частину, та декілька компресорних станцій. Від кількості і характеристик компресорних станцій залежить величина пропускної здатності трубопроводів. Надійність роботи, регулювання транзитних потоків та забезпечення безперебійного постачання газу відбувається з допомогою підземних сховищ газу, які є невід’ємною технологічною ланкою ГТС України. Використання підземних сховищ вважається одним з найефективніших способів газопостачання, підвищення якості поставок газу споживачам і ефективності реалізації газу всередині країни та за кордоном. За допомогою використання сховищ можна зменшити нерівномірність сезонного споживання та забезпечити надійність поставок. Використання підземних сховищ є невід'ємною частиною, оскільки протягом року максимальне добове відбирання газу перевищує мінімальне більше ніж у три рази, а подавання газу по магістральних газопроводах відбувається практично з постійною швидкістю. Максимальна продуктивність сховища не може бути представленою у вигляді суми абсолютно вільних дебітів усіх експлуатаційних свердловин. Пояснюється це тим, що на продуктивність підземного сховища газу в період відбирання впливає гідравлічний опір системи збирання газу на ПСГ і її технічний стан, який визначається коефіцієнтом гідравлічної ефективності шлейфів і колекторів. Дослідження показують, що розміщення сховищ газу в системі має вплив на величину енерговитрат. Тому в основу стратегії раціонального використання підземних сховищ газу при трубопровідному транспорті (з точки зору мінімізації енерговитрат) покладено дослідження впливу їх розміщення в газотранспортній системи. Принцип енергоефективності використання сховищ підземного зберігання газу для транспортування на далекі відстані (з метою вирівнювання нерівномірності газоспоживання) базується на послідовності: найперше слід використовувати ПСГ найбільш віддалені. Це ті об’єкти, які розміщені в кінцевих точках траси ГТС і розташування яких відповідає наближеності до споживачів.