РОЗРОБКА ВИМОГ ТА МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ЗАПАЛЮВАННЯ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНОЇ СУМІШІ НИЗЬКОВОЛЬТНИМ ВИМІРЮВАЛЬНИМ КОЛОМ - Лопатін, В. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2021)
Відсутність в даний час літератури щодо безпечного використання вимірювальних низьковольтних кіл в вугільних шахтах призводить до того, що до них намагаються пред'являти безпідставні вимоги або просто забороняти до використання під будь-яким надуманим приводом. При цьому вимірювальні низьковольтні коло важлива невід'ємна складова діагностики та інформативності систем управління гірничо-шахтного устаткування. Це пов'язано з тим, що теорія і моделі запалювання метано-повітряної рудничної атмосфери (ВШС) вирішують завдання у вузькій постановці і не можуть бути використані в загальному шахтному випадку. В даний час існує дві теорії займання ВШС: теплова та іонна. Теплова модель займання ВШС від електричного розряду НВК з точки зору автора базується на основі аналізу поширення температурної хвилі від деякого джерела тепла в інертному середовищі. Теплова модель займання ВШС не враховує багато подробиць фізики механізму горіння, наприклад, ланцюговий характер окремих актів хімічної взаємодії, енергії активізації молекул при утворенні активних центрів, і вона заснована на тому, що постулювало деякі сумарні умови виникнення горіння у всій масі вибухової суміші при нагріванні її електричним розрядом. У статті виявлено умови і параметри для загоряння ВШС від низьковольтної вимірювального коло (НВК), розроблені критерії для загоряння ВШС від НВК, доопрацьована існуюча модель можливого процесу загоряння ВШС від НВК. Виконано оцінку іскробезпеки і можливості саморозширення ядра полум'я НВК. Показана апробація досліджень на трьох зарубіжних конференціях і інтерес до них зарубіжних колег. У статті є посилання на держбюджетні тематики НАН України та номери державної реєстрації України