ДИНАМІЧНО ДЕКОМПОЗИЦІЙНИЙ ПІДХІД ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ БЕЗПЕКИ МІСТ - Крихівський, М. В.; Михайлів, В. І.; Саманів, Л. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2021)
Розвиток технологій та виробництва сьогодні тісно пов’язаний з запобіганням негативного впливу на навколишнє середовище міждержавними договорами та законодавством країн. Проте єдиної методології оцінювання антропогенної діяльності в контексті змін в екологічних системах поки не існує. Різні підходи до цієї проблема призводять до різних методик та, відповідно, до різних результатів. Основна увага наукових розробок в цій галузі приділяється процесам забруднення довкілля, викидам і відходам промислових виробництв та життєдіяльності. Саме зміни, а найбільш небезпечні з них незворотні, є тим аспектом, що в повній мірі відображають адекватність в оцінюванні рівня екологічної безпеки. Тому важливою й актуальною задачею науки сьогодні слід вважати прогнозування змін в екологічних системах внаслідок впливу природних і антропогенних факторів. Розв’язок цієї задачі неможливий без розроблення нових математичних методів діагностики. Дослідження спрямовано на розроблення інструментів підтримки стратегічного екологічного оцінювання екологічних систем міст в контексті концепції оцінки впливів на навколишнє середовище. Запропоновано теоретичний інструмент, що дає можливість як прогнозування, так і дослідження існуючої ситуації. У роботі розглянуто новий науково-практичний підхід до діагностики екологічного стану природно техногенних компонентів міст (урбоекосистем). Оцінювання рівня екологічної безпеки пропонується виконувати математичним моделюванням системи зі змінною структурою. В основі дослідження – траєкторія нечітких структур екосистеми, що поєднує інтегральні показники та біоіндикацію. Запропонована математична модель дозволить формалізувати зміни в навколишньому середовищі Такий підхід удосконалює методологію комплексного оцінювання всіх компонент довкілля та дозволить використовувати обчислювальну техніку, що зробить діагностику більш об’єктивною. Запропонована теорія обґрунтовує метод динамічної декомпозиції на основі нечітких станів екосистеми. Формалізація може бути використана для автоматизації діагностики екологічної безпеки екологічних систем та розроблення алгоритмічного забезпечення комплексного аналізу на рівні природно техногенних комплексів міст.