АВТОМАТИЗАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ БУРІННЯ СВЕРДЛОВИН НА ОСНОВІ МЕТОДУ СТРУКТУРНИХ СХЕМ - Борин, В. С.; Когутяк, М. І.; Кучак, М. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2021)
Проведено аналіз сучасних методів графічного зображення систем автоматичного регулювання (САР). Графічний аналог оперативного управління є цінним на етапі пізнання характеру і логіки зв’язку між елементами управління, зручний на етапі перетворення управління, що змінюють наочними структурними перетвореннями, і створює основу для вирішення рівнянь сучасними методами машинної автоматики. Для даного етапу порівнювали наступні методи графічного зображення (САР): «Метод функціональних схем», «Метод структурних зображень», «Метод структурних схем». Представлено переваги та недоліки методу структурних схем. Необхідно підкреслити, що структурна схема на основі типових динамічних ланок повинна розглядатися не як ілюстрація до рівняння, що описує САР, а як досить зручний і наочний спосіб складання рівнянь системи по рівняннях окремих ланок. Значна увага приділена застосуванню структурних схем для зображення системи механічних ланок. Докладно представлені способи з’єднання механічних ланок. Наведено загальне правило побудови структурної схеми n – масової механічної системи.