МОДЕЛЬ ПНЕВМОМЕТРИЧНОГО ГУСТИНОМІРА ДЛЯ ВИМІРЮВАННЯ ГУСТИНИ БУРОВИХ РОЗЧИНІВ НАФТОГАЗОВИХ СВЕРДЛОВИН - Шавранський, М. В.; Борин, В. С.; Чигур, І. І.; Звaрич, Г. Г.; Кучмистенко, О. В.; Малько, О. Г. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2021)
Розробка автоматичних пневмометричних густиномірів є перспективною не тільки для бурових розчинів. Вони можуть знайти застосування в харчовій, хімічній, нафтопереробній промисловості, на нафтобазах і нафтосховищах. На їх основі можна будувати системи кількісного обліку рідких продуктів в одиницях маси. Володіючи високою точністю, пневмометричні густиноміри прості та надійні, зручні в експлуатації і, найголовніше, комплектуються із елементів, що серійно випускаються промисловістю. В статті наведена структурна схема диференціального пневмометричного густиноміра з компенсатором баластного тиску в мінусовій пневмолінії та показано розрахунок з якого видно, що основним джерелом похибки є втрати тиску в пневмолініях, дрейф нуля дифманометра, відміна реальних значень коефіцієнтів статичної характеристики дифманометра від номінальних. Вказано на те, що для знаходження значення тиску та витрати в кожній точці пневмолінії, навіть для простих моделей, потрібно робити складні розрахунки. Аналітичний розв’язок може бути отриманий тільки для окремих випадків, які не представляють практичну цінність. Тому для аналізу пневмолінії густиноміра найраціональніше скористатися методом електрогідравлічної аналогії (ЕГДА) і перейти від пневматичної лінії з розподіленими параметрами до аналогічної електричної з зоредженими параметрами. Нами отримана модель пневмометричного густиноміра у вигляді електричної схеми, яка потребує подальшого дослідження, методами електротехніки, для уточнення коефіцієнтів і параметрів моделі та перевірки її на адекватність.