ДИВЕРСИФІКАЦІЯ МЕТОДІВ ДІАГНОСТИКИ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ ГАЗОПРОВОДІВ В УМОВАХ РОЗВИТКУ СИСТЕМИ ОЦІНКИ ЯКОСТІ ПРИРОДНОГО ГАЗУ ЗА ПРИНЦИПАМИ ЄС - Максим’юк, С. О.; Карпаш, О. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2020)
В роботі проведено моделювання мережі газопостачання в середовищі графічного інтерфейсу Matlab – Simulink, що враховує зміну параметрів цієї мережі при переміні якісних характеристик енергоресурсі, а саме – калорійності природного газу. Створена модель показала знижені обсяги споживання природного газу споживачами мережі у випадку покращення якості енергоресурсу. Перехід розрахунків за природний газ з об’ємних до енергетичних одиниць нормативно підтримується міжнародними та державними законодавчими документами, комплексне висвітлення яких наведено в роботі. Такий перехід розрахунків повинен супроводжуватися розробкою системи засобів з визначення питомої теплоти згоряння енергоресурсу в потоковому режимі. В роботі запропоновано використати цю метрологічну систему засобів оцінки якісних показників енергоресурсу для цілей додаткової діагностичної ознаки технічного стану газопроводу. Відстеження діапазонів зміни калорійності природного газу може слугувати підставою для оцінки зміни технічного стану безпосередньо газопроводу. Схема такого зв’язку технічного стану трубопроводу з якісними показниками газу, що по ньому протікає, наведено в цій роботі. Також для підтвердження кореляційного характеру зв’язку між якістю природного газу та технічним станом газопроводу в роботі наведено результати експериментального дослідження можливості визначення дефектів трубопроводу через вимірювання зміни якісних показників енергоресурсу. Результати цього дослідження показують, що для газопроводу з корозійними пошкодженнями характерна значна зміна калорійності природного газу що по ньому протікає (для досліджуваної ділянки «Тустань – Ділієво» вона склала 10 %).