ЩОДО БУДОВИ РОЗПЛАВІВ ЕВТЕКТИЧНИХ СИСТЕМ: ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ МОДЕЛЬНОГО ПРЕДСТАВЛЕННЯ ОПИСУ СТРУКТУРИ РІДИНИ. - Михайлюк, І. Р.; Ваврик, Т. О.; Царева, О. С.; Подубинська, Н. Д. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2020)
У запропонованій статті систематизовано теоретичні дослідження евтектичних систем, виокремлено зв’язок результатів цих досліджень із модельним представленням опису структури рідини з метою подальшої практичної реалізації. Дане дослідження є актуальним, оскільки не існує узагальненої і систематизованої інформації щодо вивчення структури розплавів евтектичних систем. З одного боку, це пояснюється певними протиріччями деяких досліджень. Проте основною проблемою видається неоднозначність і несистемність інтерпретації результатів досліджень структури розплавів. Авторами зазначено, що при вирішені задач, пов’язаних з природою рідкого стану, особливий інтерес представляють саме дослідження будови двокомпонентних розплавів, які утворюють в твердому стані діаграми фазової рівноваги евтектичного типу. Поняття евтектика означає "найбільш легкоплавкий" і використовується, щоб описати ізотермічну оборотну реакцію, в якій рідина розпадається на дві і більше тверді фази під час охолодження. Запропоновано здійснювати судження про структуру металічних розплавів евтектичних систем по виду лінії ліквідус діаграми фазової рівноваги. Для цього всі евтектичні системи підрозділені на: системи з гладкою лінією ліквідус без точки перегину ні в доевтектичній, ні в заевтектичній області (NI); системи з точкою перегину на одній гілці лінії ліквідус; системи з точкою перегину на обох гілках лінії ліквідус; системи з евтектичною точкою поблизу нульової концентрації одного із компонентів і точкою перегину на лінії ліквідус (0% SI). На основі узагальнених і систематизованих результатів теоретичних і експериментальних досліджень доведено, що евтектичні системи є полігенними системами, які володіють широким діапазоном взаємодії між частинками і, відповідно, мають будову ближнього порядку. Ця інформація може дати можливість однозначно інтерпретувати результати дифракційних досліджень і даних фізико-хімічного аналізу для створення модельного представлення опису структури рідини (розплаву).