МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ЗАЛЕЖНОСТІ ШВИДКОСТІ ПЕРЕДАВАННЯ ДАНИХ ВІД ДОВЖИНИ СЕГМЕНТУ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ КОМП’ЮТЕРНОЇ МЕРЕЖІ СС-LINK - Бабчук, С. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2020)
В даний час між виробниками продукції в різних сферах постійно йде боротьба за ринки збуту. Основними факторами, які дозволяють перемогти в цій боротьбі є забезпечення виробництва якісної продукції з нижчою собівартістю ніж у конкурента. Інструментом, який дозволить досягнути вищевказаних переваг є впровадження сучасних технологій в системах управління технологічними процесами. Одним з актуальних і переспективних напрямків модернізації та створення нових систем автоматизації технологічними процесами є побудова таких систем на базі спеціалізованих комп’ютерних мереж. Спеціалізована комп’ютерна мережа CC-Link була розроблена компанією Mitsubishi Electric Corporation в 1996 році. І з того часу вона постійно вдосконалюється і розвивається. Мережа CC-Link пройшла серифікацію відповідності до міжнародних стандартів IEC61158/IEC61784, ISO15745-5, SEMI E54.12, державних стандартів Китаю та Південної Кореї. В асоціацію партнерів CC-Link входить 3793 компанії по всьому світу, а в раді директорів даної асоціації всесвітньо відомі компанії Mitsubishi Electric Corporation, Cisco Systems Inc, 3M Company, NEC Corporation, Schneider Electric Japan Holdings Ltd. До технічних переваг на користь використання спеціалізованої комп’ютерної мережі CC-LINK в системах автоматизації управління технологічними процесами можна віднести те, що це високошвидкісна (до 10 Мбіт/с на відстані до 100 м), відкрита та детермінована промислова мережа, яка має засоби підвищення надійності мережі. В результаті проведених досліджень розроблено математичну модель залежності швидкості передавання даних від довжини сегменту спеціалізованої комп’ютерної мережі CC-Link. Похибка обчислення значення швидкості передавання даних в мережі CC-Link за допомогою розробленої моделі не перевищує 0,04%. Розроблену математичну модель можна в подальшому використовувати при проектуванні нових систем на базі мережі CC-Link.