АНАЛІЗ МЕТОДИКИ ВСТАНОЛЕННЯ ТИПОВИХ ТЕХНОЛОГІЧНИХ I МОНТАЖНИХ СХЕМ ОБВ'ЯЗКИ ГИРЛА СВЕРДЛОВИН ПСГ ПРОТИВИКИДНИМ ОБЛАДНАННЯМ - Чернова, О. Т. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2020)
Тенденції розвитку підземного зберігання газу формують перед наукою ряд завдань. Одна з них − це зменшення втрат та підвищення рівня зберігання газу. Для підвищення рівня фонтанної безпеки на всіх підземних газових сховищах України підприємства та організації зобов’язали під час виконання робіт з капітального ремонту свердловин на гирлі монтувати противикидне обладнання. Існують три затверджені схеми, що застосовуються на території України. Основні елементи обладнання установлюють на гирлі свердловини на весь період ремонтних робіт, а додаткові елементи розташовують на робочому майданчику у відкритому положенні i установлюють залежно від умов виконуваних робіт і стану свердловини.Типові схеми обв'язки ОП гирла свердловин ПСГ під час КРС забезпечують виконання таких операцій: - герметизацію гирла свердловини за наявності або відсутності в ній бурильного інструменту; - розрядження свердловини випущенням газу через викидний трубопровід; - заміну газованої промивальної рідини на свіжу прямим промиванням з необхідним протитиском; - закачування промивальної рідини в затрубний простір цементувальними агрегатами і буровими насосами; - контроль за тиском у свердловині із загерметизованим гирлом; - відведення газу не менше, ніж на 100 м від гирла свердловини, а за високої щільності розташування свердловин на ПСГ i їх дебітах до 100 тис.м3/добу - не менше, ніж на 40 м; - установлення додаткового обладнання чи пристроїв для ліквідування газопроявів і відкритих фонтанів. При аналізі в роботі було встановлено, що типові схеми обв'язки гирла свердловин ПСГ під час ремонту встановлюються з урахуванням геолого-технічних характеристик сховища залежно від співвідношень пластового i гідростатичного тисків. Основні елементи обладнання установлюють на гирлі свердловини на весь період ремонтних робіт, а додаткові елементи розташовують на робочому майданчику у відкритому положенні i установлюють залежно від умов виконуваних робіт і стану свердловини.На кожній свердловині типову схему потрібно конкретизувати з урахуванням рельєфу місцевості, розташування ліній електромереж, доріг, обладнання для ремонту свердловини, допоміжного устатковання та інших споруд і комунікацій.