Аналіз зростання дебіту свердловини за рахунок збільшення діаметра фонтанних труб Дашавського ПСГ - Чернова, О. Т.; Гершун, Б. І. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2020)
Науковці, аналізуючи результати роботи комплексу підземного зберігання газу України, стверджують, що для сучасних умов максимальну добову продуктивність необхідно збільшити на 30-35 %. Але, з початку створення газосховищ минуло більше 40 років, тож працюють вони на застарілому і фізично зношеному устаткуванні. При цьому, робота свердловин (які побудовані за старими технологіями на низьких пластових тисках) характеризується малою продуктивністю оскільки їх привибійна зона частково закольматована фільтратом бурового розчину, частково забруднена компресорним мастилом; через вибіркове розміщення свердловин на площі підземного сховища на деяких з них утворилися так звані "застійні" зони; відбирання усього активного об’єму газу здійснюється терміном 100-180 діб. Враховуючи необхідність для України у подальшому розвитку підземного зберігання газу, дії повинні бути спрямовані як на збільшення активного об’єму газу, так і добової продуктивності газосховищ. Відзначено, що головними напрямками збільшення продуктивності газових сховищ є буріння горизонтальних стовбурів як у нових свердловинах, так і в "старих" за досвідом [1], утворення відкритих вибоїв при бурінні нових свердловин та фрезеруванням експлуатаційних колон у "старих" свердловинах, застосування надійних протипіскових фільтрів, гідророзриву пласта, будівництво свердловин великого діаметра, додаткова перфорація газонасичених інтервалів. На даний час найважливішою проблемою стає реконструкція та модернізація діючих підземних сховищ шляхом заміни обладнання. Це дозволить не тільки зберегти досягнуті показники їх експлуатації, а й покращити. Внаслідок реконструкції обладнання покращиться підготовка газу, забезпечиться підвищення продуктивності газосховищ та знизяться експлуатаційні витрати. Отже, збільшення добової продуктивності ПСГ можна досягти, насамперед, шляхом удосконалення основного елемента на газосховищі – експлуатаційної свердловини. Для аналізу даного питання у праці проведено аналіз ефективності заміни фонтанних труб свердловин Дашавського ПСГ на більший діаметр, представлені результати гідравлічного та техніко-економічного розрахунку впровадження даної реконструкції ПСГ.