Ідентифікація систем автоматичного управління акустико-емісійної діагностикою - Паливода, О. В.; Лебеденко, Ю. A. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2020)
Зазначено труднощі автоматизації управління, які пов'язані з варіабельністю вхідних параметрів і складністю математичного опису внутрішніх динамічних процесів в контрольованому об'єкті. Сформульовано і позначено особливості категоріальних понять автоматизації управління акустико-емісійної діагностикою: об'єкта управління, системи управління, функцій управління. Представлено математичний формалізм моделювання енергетичного спектра сигналів акустичної емісії. Використано дискретний і континуальний підхід до опису осциляторних властивостей внутрішньої структури матеріалу під навантаженням. Запропоновано структурну модель основних етапів управління, що включає багатовимірну вхідну інформацію діагностування, забезпечення контролепридатності виробів, інформатизацію діагностичних параметрів, безпосередні вимірювання, ідентифікацію поточного стану об'єкта. Визначено функціональні призначення системи акусто-емісійної діагностики. На підставі узагальнення відомостей про експериментальні дослідження впливу напружень при одновісьовому навантаженні і чотирьохточкому вигині на параметри сигналів акустичної емісії досліджено і систематизовано дані про вплив процесів деформації на інформаційні параметри АЕ сталей і композиційних матеріалів. Встановлено області їх застосування та раціонального використання. Відзначено, що більшість експериментальних робіт у вітчизняній і зарубіжній практиці присвячено впливу на матеріал одного виду деформаційних вимірювань структури матеріалів, в той час як при експлуатації конструкцій матеріал піддається комплексному впливу складних навантажень. Розроблено алгоритм ідентифікації систем автоматичного управління акустико-емісійної діагностики, що відрізняється урахуванням різноманіття факторів, що впливають на вихідні змінні, складністю їх взаємодій і оцінок з використанням експертного оцінювання, системного аналізу та імітаційного моделювання.