МАТЕМАТИЧНІ МОДЕЛІ ДРОСЕЛЬНИХ ПЕРЕТВОРЮВАЧІВ ГІДРОДИНАМІЧНИХ ВИМІРЮВАЛЬНИХ ПРИЛАДІВ В’ЯЗКОСТІ ТА ГУСТИНИ РІДИН - Древецький, В. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2012)
Методом комп’ютерного моделювання досліджено гідродинамічні процеси в дросельних перетворювачах різної форми при русі рідини в ламінарному та в перехідному від ламінарного до турбулентного режимах потоку. Створено узагальнену математичну модель цих процесів з урахуванням кінетики зміни фізико-механічних параметрів рідини. Встановлено аналітичні залежності перепаду тиску на дросельних перетворювачах різної форми від в’язкості і густини рідини, що протікає через них. Показано, що використання при проектуванні отриманих математичних моделей статичних характеристик дросельних перетворювачів дозволяє підвищити метрологічні характеристики гідродинамічних вимірювальних приладів.