ДОСЛІДЖЕННЯ ЗВ’ЯЗКУ ЗАПАСУ СТІЙКОСТІ ЗА АМПЛІТУДОЮ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ВІДЦЕНТРОВОГО НАГНІТАЧА ГАЗОПЕРЕКАЧУВАЛЬНОГО АГРЕГАТУ ЯК ОБ’ЄКТА КЕРУВАННЯ ЗІ СТУПЕНЕМ ПІДВИЩЕННЯ ТИСКУ ГАЗУ - Лагойда , А. І.; Лагойда , Л. І. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
За допомогою експериментальних даних, які отримані в процесі зміни в часі ступеня підвищення тиску газу, а також продуктивності відцентрового нагнітача газоперекачувального агрегату, встановлено певний зв’язок залежності запасу стійкості за амплітудою математичної моделі відцентрового нагнітача газоперекачувального агрегату та ступені підвищення тиску газу відцентрового нагнітача газоперекачувального агрегату. Оцифрування графіків зміни ступеня підвищення тиску газу, а також продуктивності відцентрового нагнітача газоперекачувального агрегату виконане за допомого програмного продукту Graph2Digit. Оцифрування виконане з періодом дискретизації, який складає 0,3 с. Кількість значень для ступеня підвищення тиску газу, а також продуктивності відцентрового нагнітача газоперекачувального агрегату становить по 581 кожного. Здійснено розбиття отриманих експериментальних даних на діапазони (1 - 811 с. - 818 с.; 2 - 818 с. - 825 с.; 3 - 811 с. - 831 с.; 4 - 825 с. - 831 с.; 5 - 827 с. - 832 с.; 6 - 829 с. - 831 с.). В процесі проведення дослідження на відповідних інтервалах визначено оцінку математичного сподівання для кожного з інтервалів, а також рівняння спектральної щільності для ступеня підвищення тиску газута рівняння спектральної щільності для продуктивності відцентрового нагнітача газоперекачувального агрегату. За допомогою співвідношення між спектральними щільностями і функції fact програмного продукту Matlab, котра виконує факторизацію дробово-раціонального виразу визначено функції передач на кожному з інтервалів та визначено запаси стійкості за допомогою критерію Найквіста. Здійснено побудову графіку залежності запасу стійкості відцентрового нагнітача газоперекачувального агрегату як об’єкта керування від математичного сподівання, яке отримане на основі відношень спектральних щільностей. Дану залежність з метою вибору оптимальної математичної моделі апроксимовано за допомогою програмного продукту CurveExpert Professional. З множини отриманих результатів вибрано той, який має найвищий коефіцієнт кореляції та найменшу стандартну похибку.