ВІБРОЧАСТОТНИЙ МЕТОД КОНТРОЛЮ ГУСТИНИ В УМОВАХ ВІБРАЦІЇ - Олійник, О. Ю. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
Використання існуючих віброчастотних засобів вимірювальної техніки для контролю технологічних параметрів всередині апаратів та обладнання обмежене через наявність вібрацій та виробничої зашумленності. Відсутність даних про використання в якості проточних резонаторів частини технологічного апарату через недослідженність основних аналітичних рівнянь для визначення амплітудно-частотних характеристик таких резонаторів визначило напрям даних досліджень. Стаття присвячена дослідженням спрямованим на встановлення взаємозв’язку взаємодії вібраційного поля резонатора, у якості якого використовується частина технологічного апарату з контрольованим середовищем, та його реакції у вигляді зміни частоти або амплітуди власних коливань резонатора, що несе інформацію властивості речовини в апараті. Наведена схема експериментальної установки, методологія експерименту та дані визначення частоти коливання резонатору в умовах вібрації для металевих (високолегованана корозійно-стійка сталь) та неметалевих (поліметилметакрилатне скло) резонаторів. Отримані за експериментальними значеннями криві було апроксимовано з застосуванням лінійної та гіперболічної апроксимації. Встановлено, що застосування гіперболічної апроксимації зменшує середню похибку апроксимізації більш ніж у шість раз. Встановлено, що похибка гіперболічна похибка апроксимації не перевищує 0,022% для металевого резонатора та 0,05% для резонатора з органічного скла. Проведені експериментальні дослідження підтверджують наявність детермінованованого звязку вимірюваних частотних характеристик резонатора з густиною, яка вимірювалась всередені устаткування. Отримані дані використано для розробки науково-методичних засад віброчастотного методу контрою в умовах вібрації з використанням частини апарату в якості резонатора віброчастотного давача.