ОСОБЛИВОСТІ МОДЕЛЮВАННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ ТРУБОПРОВОДІВ, ЯКИМИ ТРАНСПОРТУЮТЬСЯ ГАЗОРІДИННІ СУМІШІ З АГРЕСИВНИМИ КОМПОНЕНТАМИ - Олійник, А. П.; Незамай, Б. С.; Фешанич, Л. І. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
Розглянуто задачу оцінки напружено-деформованого стану трубопроводів, по яких транспортуються газорідинні суміші з агресивними компонентами, встановлено мету, об’єкт та предмет дослідження. Проведено аналіз сучасного стану науково-технічних досліджень із вказаної тематики, виявлено коло невирішених проблем. Комбінований вплив на зміну напружено-деформованого стану трубопроводів, по яких транспортуються газорідинні суміші з агресивними компонентами оцінюється за двома моделями – модель визначення зміни напружено – деформованого стану трубопроводу за даними про переміщення певної множини точок поверхні з урахуванням квазістаціонарності процесу деформування. При цьому використовується апарат інтерполяційних згладжуючи сплайнів та методи диференціальної геометрії, визначаються 6 компонент тензорів деформації та напружень. З метою обґрунтування методики оцінки кільцевих напружень при зношенні стінок трубопроводу внаслідок дії агресивних компонент сумішей, що транспортуються, виведено системи рівнянь рівноваги для тороподібних ділянок трубопроводів та для квазіпрямолінійних ділянок зі зміненою конфігурацією поперечного перерізу. Встановлено граничні умови для рівнянь рівноваги, Встановлено розрахункові формули для оцінки кільцевих напружень, що виникають під дією внутрішнього тиску для перерізів з дефектами форми, обумовлених дією агресивних компонент. Наведено результати розрахунків, які дозволяють кількісно оцінити зміну найбільш суттєвих кільцевих напружень, що виникають в матеріалі трубопроводу під дією внутрішнього тиску в перерізах трубопроводу, які зазнали впливів агресивних компонент. При цьому прийнято допущення, що деформовані перерізи мало відрізняються від форми кола.