РОЗРОБЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНОЇ СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ МІКРОКЛІМАТУ ТЕПЛИЧНИХ ПРИМІЩЕНЬ - Винничук , А. Г.; Гринюк , В. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
Розглянуто важливе питання підвищення ефективності та оптимізації процесу вирощування сільськогосподарських культур, зокрема в тепличних приміщеннях. Обґрунтовано актуальність розроблення інформаційно-вимірювальної системи (ІВС) контролю мікроклімату тепличних приміщень. Здійснено аналіз основних параметрів мікроклімату в тепличних приміщеннях, які сприяють інтенсифікації процесу росту рослин, а також, підвищенню ефективності вирощування сільськогосподарських культур загалом. На основі проведеного аналізу було встановлено, що основними інформаційними параметрами мікроклімату тепличних приміщень є: температура ґрунту, вологість ґрунту, температура повітря, вологість повітря, освітленість тепличного приміщення. Саме вимірювання та контроль цих параметрів доцільно покласти в основу розробленої ІВС контролю мікроклімату тепличних приміщень. Сформульовано основні завдання, які має виконувати розроблена ІВС та побудовано її функціональну схему. Описано принцип роботи ІВС. Здійснено вибір основних елементів ІВС, а саме мікропроцесора, дисплея, давачів для вимірювання температури ґрунту, вологості ґрунту, температури повітря, вологості повітря та освітленості тепличного приміщення. Наведено схему розташування давачів в тепличному приміщенні для оптимального контролю основних параметрів мікроклімату. Розроблено електричну принципову схему ІВС та описано особливості підключення давачів. На основі функціональної та електричної принципової схем побудовано робочий макет ІВС контролю мікроклімату тепличних приміщень. З метою підтвердження працездатності, було проведено апробацію розробленого робочого макету ІВС. При апробації здійснено три серії вимірювань кожного параметру впродовж доби. Також, здійснено метрологічний аналіз розробленої ІВС та розраховано невизначеність результату вимірювання кожного параметру.