ПРОБЛЕМНІ ПИТАННЯ НОРМАТИВНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОПЕРАТОРІВ РИНКУ ПРИРОДНОГО ГАЗУ - Клюнь , А. М.; Когут , Г. М.; Карпаш, М. О.; Карпаш, О. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
Становлення сучасного українського ринку природного газу супроводжується глибокими трансформаціями національної газової інфраструктури: створення та діяльність нових операторів ринку, перерозподіл об’єктів інфраструктури, розроблення та впровадження нових вимог щодо ефектного функціонування всієї системи. Водночас це вимагає від усіх сторін зваженої та виваженої стратегії щодо оптимальної реалізації усіх зобов’язань, які взяла на себе Україна для повноцінної реалізації вимог Третього енергетичного пакету ЄС, метою якого є створення ефективного ринку природного газу на принципах вільної конкуренції, належного захисту прав споживачів та безпеки постачання. Не зважаючи на те, що потужності української газотранспортної системи та газосховищ є одними із найбільших в Європі процес анбандлігу спричинив ряд загроз у сфері нормативного забезпечення виробничої діяльності, які потребують консолідації зусиль фахівців для формування оптимальних шляхів розв’язання проблем, що виникли. Крім того, тривалий процес реформування та реорганізації української газорозподільної системи призвів до ситуації, коли робота оператора розподілу природного газу стоїть перед загрозою розбалансування у частині неефективного ведення робіт зі стандартизації основних напрямів виробничої діяльності щодо виконання вимог імплементованого Україною законодавства ЄС. Тому для розроблення базових напрямів подальшої роботи операторів газової інфраструктури необхідно враховувати існуючі можливості діючих систем транспортування, підземного зберігання та розподілу газу (враховуючи значну кількість нормованих показників, визначених ще чинними НД колишнього СРСР) і відповідно до тенденцій розвитку європейської газової інфраструктури планувати, організовувати та впроваджувати економічно та технічно доцільні заходи зі стандартизації виробничої діяльності.