АНАЛІЗ МЕТОДІВ ТА ЗАСОБІВ ВИМІРЮВАННЯ ТЕПЛОТИ ЗГОРЯННЯ ПРИРОДНОГО ГАЗУ В УКРАЇНІ ТА ЗАКОРДОНОМ - Шинкарук , Х. М. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
У зв’язку з підвищенням цін на природній газ актуальним питанням є розрахунок не лише кількості спожитого газу, а і його якості саме у споживача. Якість газу - це відповідність його фізико-хімічних показників встановленим нормативним документам. При існуючій в Україні системі обліку та сплати за газ споживачі, використовуючи однакову кількість кубометрів, отримують різну теплоту згоряння. В роботі проведено аналіз нормативного забезпечення оцінювання енергетичних показників природного газу. Обґрунтовано необхідність переходу до обліку природного газу в енергетичних одиницях. Розглянуто існуючі методи та засоби визначення теплоти згоряння природного газу, які використовуються в Україні та закордоном. На даний час для визначення теплоти згорання природного значення природного газу використовують прямі та опосередковані методи. Найбільш поширеним є розрахунковий метод заснований на хроматографічному аналізі, для реалізації якого необхідне дороговартісне обладнання. Іншими методами визначення теплоти згорання природного газу є кореляційні. Суть яких полягає у встановленні взаємозв’язків між певною фізико-хімічною властивістю природного газу та теплотою згоряння, які можуть бути встановлені експериментальними спостереженнями та на основі теоретичного аналізування що дає можливість зробити висновок щодо теплоти згорання природного газу. На основі проведеного аналізу встановлено що на даний час відсутні прості за конструкцією та не дорогі засоби контролю якісних характеристик природного газу, що серійно випускаються. Тому актуальним є вирішення проблеми оперативного контролю якості природного газу, шляхом наукового обґрунтування, розроблення і вдосконалення засобів, які забезпечують можливість опосередкованого обліку енергетичної цінності природного газу у відповідності до світових тенденцій обліку енергоресурсів. Проведено кореляційний аналіз для встановлення залежності між теплопровідністю та теплотворною здатністю природного газу. Запропоновано використання термокаталітичного методу для визначення теплотворної здатності газу, що дозволить спроектувати відносно дешевий та простий у використанні прилад для контролю якості природного газу саме у споживача.