МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ЗАЛЕЖНОСТІ ШВИДКОСТІ ПЕРЕДАВАННЯ ДАНИХ ВІД ДОВЖИНИ СЕГМЕНТУ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ ЦИФРОВОЇ МЕРЕЖІ G3-PLC - Бабчук , С. М.; Незамай , Б. С. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
Системи передавання даних через електромережі (Power Line Communication, PLC) активно розвиваються і стають все більш розповсюдженими в усьому світі. Їх використовують при автоматизації технологічних процесів, організації систем відеоспостереження та для управління “розумним” будинком. G3-PLC забезпечує високошвидкісний і високонадійний зв'язок на великих відстанях по існуючій електромережі. Завдяки тому, що G3-PLC забезпечує можливість передавати дані в тому числі через трансформатори, інфраструктурні витрати знижуються. Крім того, мережа G3-PLC може підтримувати протокол IPv6, що дозволить G3-PLC в майбутньому легко інтегрувати в загальні комунікаційні лінії зв'язку на базі протоколу IPv6. Двосторонні комунікаційні мережі на базі G3-PLC можуть забезпечити операторів електричної мережі інтелектуальними можливостями моніторингу та управління. Оператори отримають можливість контролювати споживання електроенергії по всій мережі в режимі реального часу, застосовувати змінні тарифні графіки та встановлювати обмеження на споживання електроенергії. У свою чергу, споживачі зможуть в режимі реального часу контролювати споживання електроенергії. За допомогою використання змінних тарифів користувачі можуть зменшити споживання електроенергії під час пікового його використання. Спеціалізовану цифрову мережу G3-PLC можна використати в системах автоматизації технологічних процесів, де проведення традиційних каналів передавання даних ускладнене або неможливе. В результаті проведених досліджень знайдено поліномінальну математичну модель, яка найкраще відображає зміну швидкості передавання даних в залежності від довжини сегменту мережі G3-PLC. Також встановлено, що для спрощеного розрахунку можна використовувати лінійну модель визначену під час досліджень. Встановлені математичні моделі залежності швидкості передавання даних від довжини сегменту спеціалізованої цифрової мережі G3-PLC сприятимуть кращому проектуванню мереж на базі G3-PLC.