ВДОСКОНАЛЕННЯ КАПІЛЯРНОГО МЕТОДУ НЕРУЙНІВНОГО КОНТРОЛЮ - Лопатін, В. В. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
Історія капілярного контролю почалася в 40-х роках минулого століття для потреб аерокосмічної промисловості. В даний час вартість контролю якості в аерокосмічній промисловості становить до 12 - 18% від вартості продукції. Подібні обсяги витрат у ядерній та оборонній промисловості не відстають від інших галузей. Наприклад, для контролю зварних з'єднань нафто- і газопроводів великого діаметру і великої довжини витрати праці на інспекцію досягають 10% від загальної вартості робочої сили. Метод капілярного контролю якості заснований на здатності індикаторних рідин проникати в порожнини поверхневих дефектів (розривів). За 70 років свого існування капілярний метод контролю не зазнав кардинальних змін, і його принципи залишилися незмінними. У міжнародній практиці прийнято скорочене позначення типів неруйнівного контролю (АРМ), а контроль з використанням проникаючої рідини позначається РТ. Цей метод застосовується для виявлення всіх типів поверхневих глухих і дефектів, таких як тріщини, розшарування, витоки, в виробах, виготовлених з будь-яких непористих матеріалів, включаючи скло, кераміку, пластмаси та інші неметалеві матеріали. Здійснено аналіз капілярного методу неруйнівного контролю поверхні твердого тіла, показані можливості та шляхи його поліпшення. Детально розглянуто метод капілярного методу неруйнівного контролю твердої поверхні, фізики способу та його реалізації. Показано, що змочувальна здатність і розтікання є важливими характеристиками капілярних контрольних рідин; отже, вони повинні бути оцінені та проаналізовані при розробці нових, виборі або порівнянні відомих матеріалів капілярної дефектоскопії. Доведено можливість використання ефекту Ребіндера для вдосконалення капілярного методу неруйнівного контролю твердої поверхні. Запропоновано уточнений метод капілярної дефектоскопії з урахуванням змочувальної здатності, щільності, в'язкості та випаровування рідини, що дозволяє зробити оптимальний вибір рідини для забезпечення високої ефективності поверхневого (капілярного) контролю. Запропоновано вдосконалений метод оцінки змочувальної здатності рідин, що дозволяє оцінити змочуваність рідин за розміром місця розтікання їх крапель, враховуючи вплив щільності, в'язкості та випаровування рідин, призначених для капілярної дефектоскопії.