МЕТРОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ МЕТОДИК ВИПРОБУВАНЬ МІНЕРАЛЬНИХ ВОД ТА ПРОПОЗИЦІЇ ЩОДО ЇХ ВПРОВАДЖЕННЯ В УКРАЇНІ - Киселевська, А. Ю.; Бабов, К. Д.; Прокопович, І. В.; Коєва, Х. О. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
У зв’язку з необхідністю уніфікації процедур і вимог, що застосовуються до товарів і послуг, насамперед, щодо оцінки відповідності, з метою усунення технічних бар’єрів у торгівлі проаналізовано перелік методик випробувань мінеральних вод, згідно яких проводиться їх оцінка відповідності та визначення окремих показників безпечності та якості. У роботі виконано аналіз метрологічних характеристик методик, затверджених у вигляді міжнародних, національних стандартів, стандартів, прийнятих до 1992 р., методик випробувань щодо оцінювання їх придатності до реалізації не тільки у випробувальних, а й у виробничих лабораторіях. За результатами аналізу з 42 показників методики виконання вимірювань, які зазначено у ДСТУ 878-93 (нормативний документ на фасовані мінеральні води) та ГСТУ 42.10-02-96 (нормативний документ на лікувальні води, які застосовуються в санаторно-курортній практиці), 13 показників, які є обов’язковими до виконання, оскільки вони зазначені у відповідних нормативних документах, не чинні. За результатами аналізу метрологічних характеристик методик випробувань показників безпечності та якості мінеральних вод розроблено перелік методик випробувань мінеральних вод на період 2019−2021 рр., який включає національні стандарти, атестовані в Україні методики та ГОСТ на питні води, зокрема, на сульфати, амоній та залізо. Однак дію цих ГОСТ на випробування питних вод після 2021 р. буде скасовано, і їх також слід замінити або на міжнародні, або розробити національні стандарти. При підборі методик випробувань мінеральних вод враховували два аспекти: відповідність метрологічних характеристик методик при проведенні оцінки відповідності мінеральних вод, враховуючи особливості складу самих мінеральних вод (застосовність методики як для низько-, так і для високомінералізованих вод − роп), та економічну доцільність проведення випробування за відповідною методикою (через неможливість багатьох випробувальних та виробничих лабораторій використання високовартісного обладнання). З метою забезпечення сучасними стандартами (міжнародними та національними) виробників фасованих мінеральних вод та випробувальних лабораторій, які проводять оцінку відповідності мінеральних вод, запропоновано перелік методик випробувань мінеральних вод, які необхідно розробити в Україні на заміну міждержавним ГОСТ або методикам, метрологічні характеристики яких не відповідають чинним в Україні правилам законодавчої метрології, та надати їм статус національних стандартів (щодо визначення синьогнійної палички, сульфатів, амонію, бромідів та йодидів). Це надасть можливість українським виробникам фасованих мінеральних вод оптимізувати виробничі витрати щодо випуску української продукції та успішно розширити її частку на зовнішньому ринку.