АЛГОРИТМІЧНЕ ТА ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КОМП’ЮТЕРНОЇ СИСТЕМИ ВИБОРУ ОПТИМАЛЬНОЇ КІЛЬКОСТІ ПАРАЛЕЛЬНО ПРАЦЮЮЧИХ НАГНІТАЧІВ ПРИРОДНОГО ГАЗУ - Горбійчук, М. І.; Біла, О. Т.; Пашковський, Б. В.; Лазорів, Н. Т. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2019)
У зв’язку зі зменшенням обсягів транспортування газу через газотранспортну систему України актуальною проблемою є раціональне завантаження компресорних станцій з врахуванням технічного стану газоперекачувальних агрегатів. У статті на засадах нечіткої логіки отримана математична модель, яка дала змогу визначити технічний стан паралельно працюючих газоперекачувальних агрегатів з врахуванням таких параметрів як продуктивність нагнітача, витрата паливного газу, тиск і температура на вході і на виході відцентрового нагнітача, температура продуктів згоряння на виході із турбіни низького тиску, частота обертання вала нагнітача, температура та тиск навколишнього середовища, віброшвидкість та віброприскорення, швидкість накопичення продуктів спрацювання в моторній оливі, концентрації оксидів азоту і вуглецю у вихлопних газах. Витрата паливного газу, яка вимірюється засобами штатної автоматики, залежить від багатьох чинників таких як атмосферний тиск, температура навколишнього середовища, фізико-хімічні властивості паливного газу, технічний стан та тип газотурбінного двигуна. Все це дає підстави вважати витрату паливного газу нечіткою величиною. Експериментальні дослідження в умовах Богородчанської компресорної станції показали, що нечітка величина «витрата паливного газу» має гаусовську функція належності. Тому задача вибору оптимальної кількості паралельно працюючих агрегатів формалізована як задача цілочислового лінійного програмування, критерієм оптимальності в якій є вартість паливного газу, який споживає компресорна станція з врахуванням технічного стану газоперекачувальних агрегатів і нечіткості витрати паливного газу. Ефективність розробленого методу підтверджена розрахунками, які ґрунтуються на промислових даних отриманих при експлуатації Богородчанської компресорної станції.