ПРОЦЕС БУРІННЯ СВЕРДЛОВИНИ ЯК СКЛАДНА СИСТЕМА З БАГАТОКРИТЕРІАЛЬНИМИ ОЦІНКАМИ ПРОЦЕСІВ - Kropyvnytska, V. B. (METHODS AND DEVICES OF QUALITY CONTROL, 2018)
Процес буріння нафтових і газових свердловин розглядається як складна система зі складеною структурою, різнорідними підсистемами і елементами, з багатокритеріальними оцінками процесів, що протікають в ній. Показано, що цільові функції окремих підсистем, тобто локальні цільові функції не співпадають з глобальною цільовою функцією системи. Тому дослідження системи «буріння свердловини», як об’єкта автоматизації має ряд певних особливостей, внаслідок неповної інформації про загальні закономірності процесу буріння. Запропоновано при формалізації такої складної системи використовувати лінгвістичну модель, в яких якісна інформація подається у вигляді словесного опису.